Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Overview

Era: 
Μεταβυζαντινή εποχή
Type: 
Μουσείο
Latitude: 
40.630826
Longitude: 
22.943466

 

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, στο νεοκλασσικό κτίριο που σχεδίασε το 1893 ο διάσημος αρχιτέκτονας Έρνστ Τσίλλερ. Το κτίριο αποτελεί αρχιτεκτονικό και ιστορικό μνημείο, καθώς στέγασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη (1894-1912) και υπήρξε το επιτελικό κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα. Ο Γεν. Πρόξενος Λάμπρος Κορομηλάς μάλιστα κατά τη διάρκεια της θητείας του λειτούργησε ειδική μυστική υπηρεσία εντός του προξενείου, γνωστή ως «Κέντρο», η οποία συνεργαζόταν με τα αντίστοιχα «Κέντρα» των άλλων ελληνικών προξενείων στη Μακεδονία.

Σήμερα στο κτίριο στεγάζεται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεακμηρίωσης που διαφυλάσσει αρχειακές συλλογές των ετών 1870-1912 και ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο 4.500 φωτογραφιών. Το ερευνητικό κέντρο διαθέτει εξειδικευμένη βιβλιοθήκη και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, είναι χώρος έρευνας και πρακτικής άσκησης φοιτητών, οργανώνει συνέδρια και ημερίδες. Τα αρχεία είναι διαθέσιμα στο κοινό καθημερινά κατόπιν αίτησης.

Ο εκθεσιακός χώρος εκτείνεται σε τρία επίπεδα:

  • Στις έξι αίθουσες του ισογείου με σύγχρονες μουσειολογικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, εποπτικό υλικό, διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές και φυσικά σπάνια κειμήλια, όπως αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τοπικές φορεσιές, στολές Μακεδονομάχων και προσωπικός εξοπλισμός, ιερατικά κειμήλια κ.ά. προβάλλλονται οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και 20ου αι. που επηρρέασαν αποφασιστικά την περιοχή. Παρουσιάζονται τα επαναστικά κινήματα στη Μακεδονία, οι διπλωματικές εξελίξεις και οι επιδιώξεις των Μεγάλων Δυνάμεων, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ραγδαία εξελισσόμενη και γεμάτη αντιφάσεις κοινωνία, προβάλλεται η ανορθόδοξη φύση του Μακεδονικού Αγώνα και η συμμετοχή σ’ αυτόν των επώνυμων και ανώνυμων ενόπλων, αμάχων, κληρικών, πρακτόρων. Επίσης, παρουσιάζεται το νεοτουρκικό κίνημα και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. Η περιήγηση στο ισόγειο ολοκληρώνεται με μία πολυεπίπεδη απεικόνιση που συνοψίζει μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της μακεδονικής ιστορίας μετά την απελυεθέρωση.
  • Στο υπόγειο εκτίθενται διοράματα μεγάλου μεγέθους που προβάλλουν ζωντανά “στιγμιότυπα” του Μακεδονικού Αγώνα.
  • Στον πρώτο όροφο η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και προβάλλει εκπαιδευτικές ταινίες και ντοκυμαντέρ.

Εκπαιδευτικές δράσεις

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα από το 1985 έχει διαρκή συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα μέσα από κύκλους εκπαιδευτικών σεμιναρίων, εκπαιδευτικών συνεργασιών με τις σχολικές μονάδες και τα Πανεπιστημία της Ελλάδας και του εξωτερικού και φυσικά μέσα από καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.