Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Overview

Type: 
Μουσείο
Latitude: 
40.624474
Longitude: 
22.954987

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού βρίσκεται στη διασταύρωση των λεωφόρων Στρατού και Τρίτης Σεπτεμβρίου. Στεγάζεται σε ένα σύγχρονο οικοδόμημα έκτασης 11.500 τ.μ., το οποίο θεμελιώθηκε το 1989 και ολοκληρώθηκε το 1993 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου. Το κτήριο, λιτό και απέριττο, με στοιχεία της ελληνικής αρχιτεκτονικής παράδοσης από τη μία και του μοντερνισμού από την άλλη, κατατάσσεται στα καλύτερα δημόσια αρχιτεκτονήματα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα. Εκτός από τις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης, διαθέτει αυτόνομη πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων, μικρό αμφιθέατρο, καφέ-εστιατόριο, πωλητήριο, ευρύχωρα, άρτια οργανωμένα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια συντήρησης αρχαιοτήτων, καθώς και μεγάλους, κατάλληλα διαμορφωμένους και λειτουργικούς αποθηκευτικούς χώρους. Το 2005 το μουσείο βραβεύτηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης λαμβάνοντας μία από τις σημαντικότερες τιμητικές διακρίσεις στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στις έντεκα αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζονται περίπου 2.900 αντικείμενα: εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, αρχιτεκτονικά μέλη, έργα γλυπτικής, επιγραφές, σκεύη, αγγεία, εργαλεία, νομίσματα, κοσμήματα, υφάσματα, ενδύματα, χαρακτικά, χειρόγραφοι κώδικες, έντυπα βιβλία, ακόμα και αποσπασμένοι τάφοι. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού προέρχεται από τη βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και φυσικά τη Θεσσαλονίκη, μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της βυζαντινής αυτοκρατορίας μετά την Κωνσταντινούπολη. Τα εκθέματα αντιπροσωπεύουν τόσο την εποχή του Βυζαντίου (4ος αιώνας μ.Χ.-1453) όσο και την εποχή μετά την κατάλυση του βυζαντινού κράτους από τους Τούρκους (1453-19ος αιώνας), ενώ είναι ενταγμένα σε αυτοτελείς θεματικές ενότητες. Μέσω των συλλογών του μουσείου προβάλλονται με ευχάριστο, φιλικό και κατανοητό τρόπο ποικίλες πτυχές, όψεις και εκφάνσεις του πολιτισμού της παλαιοχριστιανικής, μεσοβυζαντινής, υστεροβυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, μεταξύ αυτών η καλλιτεχνική δημιουργία και η πνευματική παραγωγή, ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος, η θρησκεία και η ιδεολογία, η πολιτική και κοινωνική οργάνωση.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνει και φιλοξενεί κατά διαστήματα ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις, ενώ στις πολυσχιδείς δραστηριότητές του περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά και ενημερωτικά προγράμματα, επιστημονικές ημερίδες και διαλέξεις, εκδόσεις, καθώς και διαφόρων ειδών πολιτιστικές εκδηλώσεις.